De toekomst van energie: Waarom lokaal handelen de oplossing is

De energietransitie bevindt zich in volle gang en centraal in deze transitie staat een simpel, maar krachtig concept: lokaal handelen in energie.

De Oude Weg

Traditioneel gezien hadden energieleveranciers de regie. Zij voerden een reeks taken uit achter gesloten deuren, variërend van voorspellingen en inkoop tot balanceren en factureren. Voor de eindgebruiker was er weinig inzicht. Vaak resulteerde dit in onaangename verrassingen op de maandelijkse factuur, zoals kosten voor onbalans. Dit gebrek aan transparantie leidde tot netcongestie en hogere kosten voor bedrijven.

Het Lokaal Energie Netwerk

Netcongestie ontstaat wanneer er meer vraag naar of aanbod van elektriciteit is dan het net op dat moment aankan. Dit kan leiden tot instabiliteit of zelfs stroomuitval. Maar wat als we dit konden omzeilen door energie lokaal te distribueren?

Enter het Shared Energy Platform: het platform maakt het voor bedrijven mogelijk om overtollige energie te verkopen aan nabijgelegen bedrijven, wat resulteert in een efficiënter, flexibeler en veerkrachtiger lokaal energienetwerk. Dit innovatieve platform stemt lokaal vraag en aanbod op elkaar af, waardoor de noodzaak voor uitbreiding van de netcapaciteit sterk vermindert.

Financiële en Duurzame Voordelen

Lokaal handelen in energie brengt niet alleen stabiliteit voor het net, maar ook financiële voordelen. Bedrijven kunnen nu financieel profiteren door hun overtollige groene energie te verkopen. Bovendien, door energie lokaal te distribueren, dragen zij actief bij aan de duurzame energietransitie.

Transparantie die Empowert

Wat SEP uniek maakt, is de ongeëvenaarde transparantie die het biedt aan zijn deelnemers. Bedrijven kunnen hun energieverbruik per uur voorspellen, de goedkoopste momenten kiezen om in te kopen, hun overtollige energie verkopen en de onbalans minimaliseren. Ze krijgen ook inzicht in voorspellingen, inkoopactiviteiten en eventuele onbalanskosten. Het resultaat? Directe invloed op en inzicht in je energiekosten.

Conclusie

De energietransitie vraagt om innovatieve oplossingen en een frisse blik op oude systemen. Het Shared Energy Platform laat zien dat de toekomst van energie lokaal is. Door energie lokaal te verhandelen en te distribueren, maken we de weg vrij voor een efficiëntere, transparantere en duurzamere energietoekomst.

Sluit je aan bij deze energierevolutie en ontdek hoe je kunt bijdragen aan een groenere, duurzamere toekomst met Shared Energy Platform.

stijn-te-strake-d7mKQgFYVHY-unsplash