Zonnepanelen op dak

De energiemarkt van de toekomst

De energiemarkt is aan het veranderen. Naast energieafnemers worden bedrijven en consumenten nu steeds vaker ook producent, bijvoorbeeld door zonnepanelen en windmolens. Deze ontwikkeling van duurzame energie is van grote invloed op de toekomst van de energiemarkt en haar systemenWij spraken hierover met Robert van der Hidde, Business Manager bij ENTRNCE Nederland. 

Van centrale naar decentrale energiemarkt
De rol van de consumenten en bedrijven op de energiemarkt verschuift. Zij kunnen met hun opgewekte energie terugleveren aan het net. Daarnaast zijn zij, door allerlei slimme mogelijkheden, ook in staat om hun energieverbruik beter te plannen en te managen. Robert: Om hierop in te spelen en deze markt goed te faciliteren is vijf jaar geleden ENTRNCE Nederland, onderdeel van Alliander, opgericht. Inmiddels een bedrijf met ruim 30 mensen in dienst. Niemand wist hoe de markt zich ging ontwikkelen, het was totaal onvoorspelbaar. Daarom zijn we heel kleinschalig begonnen. Inmiddels is ENTRNCE uitgegroeid tot een onafhankelijk platform dat transacties tussen opwekkers en gebruikers mogelijk maakt. 

Bij ENTRNCE geloven ze dat het energiesysteem steeds lokaler georganiseerd gaat worden. Waar het nu voornamelijk landelijk georganiseerd is. Robert: ‘’Dit vraagt om aanpassingen in het systeem. Zie het als een hybride systeem waarin lokale optimalisatie wordt afgestemd met de landelijke optimalisatie van het energiesysteem.’’  

ENTRNCE en Port of Amsterdam
De eerste klant van ENTRNCE was Port of Amsterdam. Het havengebied is een afgekaderd gebied waar je lokale vraag en aanbod goed op elkaar kan afstemmen. Daarnaast zijn bedrijven bezig te verduurzamen en willen ze hun C02 uitstoot verlagenWe zien een elektrificatie behoefte ontstaan. Maar hierdoor lopen de energienetten al gauw tegen hun maximale capaciteit aan. Je kunt dan continu het net verzwaren maar dit gaat gepaard met enorme investeringen en kost veel tijd. Je kunt je ook focussen op de community. Hoe regelen we nou met elkaar dat iedereen genoeg energie heeft? Lokaliteit wordt hierin steeds belangrijker.” Aldus Robert. 

De toekomst van energie
Bij ENTRNCE kijken ze steeds een stap vooruit. Zo zien ze dat er steeds meer partijen opstaan die Blockchain als technologie omarmenRobert: ‘’Dit is een manier om waarde onderling met elkaar uit te wisselen en vast te leggen. Binnen lokale energiemarkten zien we dat deze technologie in opkomst is. Het toepassen van deze technologie in een zwaar gereguleerde energiemarkt is soms complex. Daarom willen we met ENTRNCE met dit soort initiatieven samenwerken. ENTRNCE kan als het verbindende platform worden gezien: tussen deze blockchain technologie, met soortgelijke technologieën en de reguliere processen van de huidige energiemarkt. Daarmee maken wij vandaag de dag innovatie mogelijk binnen de gereguleerde kaders.’’